
E tare greu sa faci un top al celor mai importante ustensile folosite in cofetarie cand stii ca majoritatea iti sunt de ajutor in momente specifice ale procesului de realizare a celor mai delicioase ori frumoase prajituri. Insa iata 5 ustensile fara de care cred ca ar fi tare greu sa iti desfasori activitatea de cofetar.
- Cantar de bucatarie
Ce ne-am face fara posibilitatea de a cantari ingredientele in grame?! Cofetaria realizata cu linguri, cani sau faina cat cuprinde functioneaza, sigur. Problema este insa ca niciodata nu iti iese acelasi produs la fel. Daca iti plac surprizele, continua sa folosesti lingura. Daca iti doresti constanta si un proces de invatare care sa mearga snur si cu sens, cantarul de bucatarie e solutia! Cantarul ofera precizia de care avem nevoie in cofetarie! Va recomand sa achizitionati un cantar care sa mearga din gram in gram, astfel incat sa puteti cantari chiar si ingredientele in cantitati mai mici fara probleme.
2. Termometru cu sonda
Temperaturile de lucru ale anumitor ingrediente, tehnici de lucru ori chiar produse sunt adesea cei mai buni indicatori de incheiere a gatirii pentru a obtine rezultatele optime din punct de vedere al texturii sau umiditatii. Si oricat de multa experienta ai avea, aflarea temperaturii in interiorul produsului nu se poate afla altfel. Cel mai indicat termometru, cel a carui citire este cea mai fidela, este termometrul cu sonda, acesta masurand temperatura si la ciocolata si la cozonac si la creme anglaise ori sirop de zahar. Celelalte tipuri de termometre, in speta cel pentru zahar si cel cu infrarosu, nu permit masurarea temperaturilor in toate conditiile de lucru. E bine sa le ai, dar nu sunt esentiale!

3. Mixer de mana
Exceptand patiseria si framantatul care necesita un mixer de putere mai mare, in cofetarie (si la cantitati mici de produse), te poti descurca fara probleme cu un mixer de mana mic care sa iti permita sa spumezi bezeaua ori ouale, sa mixezi untul cu zaharul ori sa spumezi smantana pentru frisca. Ani intregi nu am avut decat un astfel de mixer si m-am descurcat excelent. Achizitionarea unui stand mixer nu a schimbat cu nimic felul in care fac cofetarie! Chiar si acum folosesc cu precadere tot mixerul de mana caci mi se pare ca e mai rapid si il pot controla mai bine.
4. Blender de mana – Bamix
Poate mai important decat mixerul mi se pare blenderul de mana. Acum cativa ani nu as fi dat importanta blenderului de mana, dar vazand in ultimii ani cat de importante sunt emulsiile in cofetarie si cat de des le folosim de fapt, Bamix a ajuns sa fie una dintre cele mai folosite ustensile la mine in atelier. Este incredibil ce impact are o buna emulsionare in ganache ori in glazurile oglinda!

5. Folie alimentara
Cu toate ca nu face parte tocmai din categoria de ustensile, fara folia alimentara intr-un atelier de cofetarie viata ar fi mult mai grea. Folia alimentara este atat de utila in atat de multe situatii incat imi vine greu sa ma gandesc cum se descurcau inainte! De la pastrat produsele proaspete, la a impiedica creme sa formeze crusta la a sigila inelele de tort, folia alimentara isi gaseste utilitatea peste tot!
Dincolo de aceste ustensile insa, sa nu uitam spatulele de silicon, telurile, lingurile, rigla metalica, racleta metalica, bolurile, vasele de gatit si plita de gatit, formele de silicon, foliile de silicon, hartia de copt si folia alimentara, alaturi de echipamente precum frigider, congelator ori malaxor. Toate sunt importante si folositoare intr-un domeniu in care evolutia este constanta si apar mereu metode noi de lucru, se incearca o inovare continua si o creativitate adesea dusa la extrema.
Buna ziua,
m-ar interesa unde pot gasi de cumparat un termometru cu sonda performant
Buna ziua,
https://www.deliciudeciocolata.ro/termometre-cantare