
Despre curs
Acest atelier online contine suport de curs scris + video
Ciocolata este regina cofetariei! Nu e nevoie sa fii cofetar cu experienta sa vezi ca ciocolata este unul dintre cele mai folosite ingrediente in lumea dulce a prajiturilor, de la celebrul lava cake la cel mai fin mousse de ciocolata, de la inghetata de ciocolata neagra la trufe sau praline. Si pe buna dreptate, caci ciocolata este in acelasi timp si unul dintre ingredientele cele mai versatile, avand capacitatea de a face dintr-o crema un regal al gustului si al texturii, dar si dintr-o glazura elementul cel mai frumos al unui desert. Si tot ea este si vedeta acestui tort cu ciocolata si zmeura pe care l-am numit Chocolate tocmai pentru ca gustul predominant este clar si la obiect!


Ciocolata vine sub trei varietati consacrate: alba, cu lapte si neagra, insa recent s-a lansat un al patrulea tip de ciocolata, denumit de cei de la Callebaut Ruby. Notorietatea cea mai mare insa o are cu siguranta ciocolata neagra si fix acest ingredient straluceste si in tortul nostru.

Combinatia de ciocolata neagra si zmeura este una consacrata si straluceste tocmai prin contrastul de gust – ciocolata neagra este amaruie, intensa, in timp ce zmeura este acrisoara, delicata. Ceea ce leaga aceste doua arome sunt notele subtile de fructe de padure din ciocolata, creand astfel un desert care incanta papilele gustative!

Elementele acestui tort cu ciocolata si zmeura sunt (in format scris + video):
- blat umed cu ciocolata
- mousse de ciocolata neagra
- marmelada de zmeura
- ganache de ciocolata neagra pentru acoperirea tortului
Sa nu uitam si insiroparea usoara a blatului cu lichior de zmeura, element care potenteaza gustul de zmeura, fara insa a pierde aroma minunata a ciocolatei negre, atat din blat cat si din mousse. Folosesc frecvent astfel de agenti de aromatizare in prajituri, fara insa a exagera cu concentratia de alcool, scopul fiind sa potentezi toate celelalte gusturi, si nu sa le acoperi.
Interesant insa este faptul ca acest tort, continand atat de multa ciocolata neagra, poate fi foarte usor personalizat, onlocuind fructele, respectiv zmeura, cu alte piureuri de fructe. Ce-ati spune de un tort cu ciocolata si mango + fructul pasiunii?! Sau de un tort cu ciocolata si capsune?! Sau, de ce nu, un tort cu ciocolata neagra si cirese sau visine?! Vis pentru papilele gustative, va garantez!

Desi mare parte din compozitia acestui tort este mousse, montajul acestuia se realizeaza in stilul clasic al unui tort: blat – crema – blat – crema, acesta fiind apoi imbracat intr-o crema profund ciocolatoasa, respectiv un ganache intens, inchis la culoare, usor de lucrat, cu un gust ce completeaza perfect intreaga compozitie a tortului, fiind in acelasi timp usor de lucrat si de colorat la nevoie.

Conținut curs
Introducere
Zaharul in cofetarie
Agenti de aromatizare
Ustensile si echipamente
Ingrediente
Reteta completa