Cozonacul este regele dulciurilor romanesti, temut de multi, facut doar de bunici si mame pricepute, devenind astfel unul dintre produsele cu cea mai mare incarcatura emotionala la care ma pot gandi! Cu totii avem o mama, o bunica, o vecina sau o matusa care face cel mai bun cozonac din lume! Si acest lucru face obtinerea unui cozonac pe placul tuturor imposibila!
Insa atunci cand ne raportam la cofetarie si informatii legate de ingrediente, cozonacul devine un simplu aluat framantat dulce, similar brioche frantuzesc, cu toate ca mai dulce, mai aromat si imbunatatit cu umplutura delicioasa. Stiind acestea insa, putem obtine un cozonac care sa fie exact asa cum mi-l imaginez eu in perfectiunea lui: pufos, sa se rupa fasii, sa fie intens aromatizat, sa ramana umed si proaspat o perioada lunga de timp, sa contina echilibrul perfect de aluat si crema, sa aibe o crusta nu prea groasa si moale. Si fix asta am reusit prin reteta cozonacului clasic de mai jos.
De altfel, acest curs de Cozonac si Babka contine trei retete diferite, astfel incat fiecare dintre voi sa gasiti ceva care sa va faca placere, atat din punct de vedere al gustului, cat si al rapiditatii realizarii produsului.
Pornind de la o baza de aluat dulce framantat putem realiza adevarat minunatii dulci, pufoase, ce se rup fasii si ne incanta papilele gustative zile intregi dupa coacere. Asa ca haideti sa invatam impreuna cum sa stapanim secretele aluaturilor dulci framantate!