Cozonac si Babka

  • Nivel curs: Începător

Descriere

Cozonacul este regele dulciurilor romanesti, temut de multi, facut doar de bunici si mame pricepute, devenind astfel unul dintre produsele cu cea mai mare incarcatura emotionala la care ma pot gandi! Cu totii avem o mama, o bunica, o vecina sau o matusa care face cel mai bun cozonac din lume! Si acest lucru face obtinerea unui cozonac pe placul tuturor imposibila!

Insa atunci cand ne raportam la cofetarie si informatii legate de ingrediente, cozonacul devine un simplu aluat framantat dulce, similar brioche frantuzesc, cu toate ca mai dulce, mai aromat si imbunatatit cu umplutura delicioasa. Stiind acestea insa, putem obtine un cozonac care sa fie exact asa cum mi-l imaginez eu in perfectiunea lui: pufos, sa se rupa fasii, sa fie intens aromatizat, sa ramana umed si proaspat o perioada lunga de timp, sa contina echilibrul perfect de aluat si crema, sa aibe o crusta nu prea groasa si moale. Si fix asta am reusit prin reteta cozonacului clasic de mai jos.

De altfel, acest curs de Cozonac si Babka contine trei retete diferite, astfel incat fiecare dintre voi sa gasiti ceva care sa va faca placere, atat din punct de vedere al gustului, cat si al rapiditatii realizarii produsului.

  • Cozonac clasic cu nuca si rahat – reteta la care am lucrat aproximativ doi ani si care produce un cozonac umed, pufos, aromat, absolut delicios care are, ne place noua (si celor care au gustat de altfel) sa spunem, gust de croissant. Este o reteta cu dospire la rece care permite dezvoltarea unor arome cum nu ati mai intalnit in alte aluaturi!

  • Babka fara framantare cu miez de nuca si scortisoara – pentru aceia dintre voi care se tem de procesul framantarii, am decis sa includem si o reteta ce nu necesita pic de efort, dar care produce totusi un rezultat excelent. Crema este si ea una speciala, texturata, intens aromatizata cu scortisoara, facand din aceasta babka un regal al miezului de nuca si al condimentelor.
  • Babka cu ciocolata si fructe in alcool – o reteta pe care am dezvoltat-o recent, dar care m-a surprins in cel mai placut mod cu putinta, fiind atat de diferita de cozonac si totusi atat de asemanatoare in multe privinte. Cu ajutorul acestei retete dospite la cald se obtine o babka pufoasa, umeda, intens ciocolatoasa si cu un topping ce aduce suficienta textura incat sa mai ceri o felie!

Pornind de la o baza de aluat dulce framantat putem realiza adevarat minunatii dulci, pufoase, ce se rup fasii si ne incanta papilele gustative zile intregi dupa coacere. Asa ca haideti sa invatam impreuna cum sa stapanim secretele aluaturilor dulci framantate!


Ce voi învăța?

  • Aluat dospit la rece
  • Cozonac clasic cu nuca si rahat
  • Aluat de cozonac fara framantare
  • Crema cu nuca si ciocolata
  • Crema de ciocolata
  • Crema cu bezea si miez de nuca
  • Aluat dospit la cald
  • Framantarea unui aluat de cozonac
  • Teorie despre faina, gluten, aluaturi framantate
  • Umplerea si impletirea cozonacilor

Subiecte pentru acest curs

10Lecții

Aluaturi dulci framantate

Glutenul – ce este si importanta lui in realizarea aluaturilor
Faina – cum alegem faina corecta pentru aluaturile framantate
Agenti de crestere naturali – drojdia
Aluaturi dulci fermentate/dospite

Cozonac clasic cu miez de nuca

Babka cu ciocolata si fructe in alcool

Babka fara framantare cu nuca si scortisoara

99,00 

Materialul include

  • Trei retete diferite pentru cozonac si babka
  • Cozonac clasic cu nuca si rahat
  • Babka fara framantare
  • Babka cu ciocolata
  • Suport vizual pentru realizarea fiecarui cozonac
  • Suport scris teoretic referitor la faina, gluten, framantare