Trimite-mi noutati despre cursuri!

Medovik – Tort cu miere si prune in vinars

Listă cu preferințe Partajează
Partajează cursul
Legătură la pagină
Partajează pe media socială

Despre curs

Acest atelier online contine suport de curs scris + video

Medovik este un tort legenda am putea spune, cunoscut in intreaga lumea datorita migalei pe care realizarea foilor o necesita, dar mai ales datorita delicatetei gustului. Iata insa o reteta de Medovik care nu foloseste acelasi gen de foi ca reteta clasica, ci mai degraba un blat pufos ce contine miere din belsug. Tortul final combina gustul clasic al unui Medovik cu un plus de savoare venita din adaosul de prune hidratate in vinars cateva zile. Este o nebunie de arome!

Se spune ca Medovik a aparut in secolul al XIXlea in Imperiul Rus, fiind creat de un tanar bucatar ce dorea sa o impresioneze pe Imparateasa Elizabeta Alexeievna, sotia lui Alexandru I. Imparatesei nu ii placea miere, insa tanarul bucatar, nestiind acest lucru, a facut acest tort. Elizabeta insa, necunoscand continutul tortului, a gustat si s-a indragostit de aroma si delicatetea straturilor acestui tort. Faima lui a depasit mai apoi granitele Rusiei, devenind cunoscut intai in imprejurimi, apoi in intreaga lume.

Temut si evitat de multi, Medovik este un tort ce iti pune la incercare rabdarea si meticulozitatea. Insa daca analizam putin continutul lui, veti vedea ca nu este atat de complex precum pare.


Elementele tortului Medovik cu prune in vinars sunt:

  • Foi pufoase cu miere
  • Crema cu smantana acra si zahar brun
  • Prune hidratate in vinars sau cognac
  • Elemente de decor

Nu am vrut sa exagerez in stratificarea acestui tort, fiind de parere ca uneori simplitatii trebuie sa ii lasi loc sa straluceasca. Ori acest Medovik are toate ingredientele unui tort simplu, dar extraordinar! Dulceata foilor pufoase cu miere este echilibrata perfect de gustul usor acrisor, dar delicat al cremei cu smantana acra, in timp ce prunele imbatate reprezinta mici explozii de aroma la fiecare imbucatura.

M-a surprins in mod tare placut acest tort cu simplitatea elementelor sale care se transforma intr-o complexitate a aromelor pe masura ce tortul sta la frigider iar ingredientele au timp sa se imprieteneasca. Prunele in vinars sunt o descoperire recenta, dar m-am indragostit de aroma complexa pe care o dezvolta si de textura cremoasa pe care o capata! Sunt de neratat!

Ce vei învăța?

  • Blaturi - suport teoretic
  • Metode de realizare a blaturilor
  • Blat pufos cu miere
  • Montajul unui tort cu foi
  • Decorul unui tort Medovik

Conținut curs

Introducere
Ingrediente si reteta completa

  • Ustensile si echipamente
  • Ingrediente
  • Reteta completa

Blat pufos cu miere
Cum se realizeaza blatul pufos cu miere

Crema cu smantana acra
Crema aerata cu smantana acra si zahar brun

Prune in vinars
Prune maturate/hidratate in vinars

Montaj Medovik
Cum se stratifica tortul Medovik cu prune in vinars

Chantilly
Crema chantilly pentru imbracat tortul Medovik

Finisarea tortului Medovik cu prune
Imbracarea tortului in crema si decorarea acestuia