
Despre curs
Acest atelier online contine suport de curs scris + video
Medovik este un tort legenda am putea spune, cunoscut in intreaga lumea datorita migalei pe care realizarea foilor o necesita, dar mai ales datorita delicatetei gustului. Iata insa o reteta de Medovik care nu foloseste acelasi gen de foi ca reteta clasica, ci mai degraba un blat pufos ce contine miere din belsug. Tortul final combina gustul clasic al unui Medovik cu un plus de savoare venita din adaosul de prune hidratate in vinars cateva zile. Este o nebunie de arome!


Se spune ca Medovik a aparut in secolul al XIXlea in Imperiul Rus, fiind creat de un tanar bucatar ce dorea sa o impresioneze pe Imparateasa Elizabeta Alexeievna, sotia lui Alexandru I. Imparatesei nu ii placea miere, insa tanarul bucatar, nestiind acest lucru, a facut acest tort. Elizabeta insa, necunoscand continutul tortului, a gustat si s-a indragostit de aroma si delicatetea straturilor acestui tort. Faima lui a depasit mai apoi granitele Rusiei, devenind cunoscut intai in imprejurimi, apoi in intreaga lume.

Temut si evitat de multi, Medovik este un tort ce iti pune la incercare rabdarea si meticulozitatea. Insa daca analizam putin continutul lui, veti vedea ca nu este atat de complex precum pare.
Elementele tortului Medovik cu prune in vinars sunt:
- Foi pufoase cu miere
- Crema cu smantana acra si zahar brun
- Prune hidratate in vinars sau cognac
- Elemente de decor
Nu am vrut sa exagerez in stratificarea acestui tort, fiind de parere ca uneori simplitatii trebuie sa ii lasi loc sa straluceasca. Ori acest Medovik are toate ingredientele unui tort simplu, dar extraordinar! Dulceata foilor pufoase cu miere este echilibrata perfect de gustul usor acrisor, dar delicat al cremei cu smantana acra, in timp ce prunele imbatate reprezinta mici explozii de aroma la fiecare imbucatura.

M-a surprins in mod tare placut acest tort cu simplitatea elementelor sale care se transforma intr-o complexitate a aromelor pe masura ce tortul sta la frigider iar ingredientele au timp sa se imprieteneasca. Prunele in vinars sunt o descoperire recenta, dar m-am indragostit de aroma complexa pe care o dezvolta si de textura cremoasa pe care o capata! Sunt de neratat!



Conținut curs
Introducere
Ustensile si echipamente
Ingrediente
Reteta completa