Despre curs
Ador cafeaua in prajituri! Mi se pare ca, alaturi de ciocolata si caramel, isi dezvolta note pe care nu le credeam posibile sau pe care nu le simti in mod special intr-o cana de cafea obisnuita, obtinand un desert ce iti incanta papilele gustative! Rezulta nu neaparat un desert care te trezeste, ci unul care iti reseteaza imaginea asupra prajiturilor, asupra modului in care cafeaua straluceste in deserturi, alaturi de alte componente si arome. Nu veti simti gustul amarui al cafelei, ci doar aroma ei exploziva!
Cuvantul entremet se traduce prin „intre serviri„, fiind in vechime un fel de mancare ce se aducea la masa intre felurile principale. In timpurile noastre insa, entremet face referire la un desert complex, bazat pe creme fine in detrimentul blatului, a carui constructie include, pe langa blat si crema, minim o insertie si un element textural. Decorul este minimalist, elegant, te duce cu gandul spre regalitate, completand perfect interiorul, acesta din urma fiind de fapt atractia principala a tortului.
Inspiratia acestui tort a pornit din amintirea unei dimineti in fuga spre cursuri cand simtul olfactiv mi-a fost trezit de aroma cafelei proaspat macinate ce venea dintr-un magazin de cafea de specialitate din apropiere. Nu voi uita vreodata acel parfum, acea dorinta de a bea o cafea buna pe care mi-a starnit-o si care, iata, ma impinge la creatie ani mai tarziu.
Numele acestui tort insa provine de la termenul mocha ce desemneaza o bautura pe baza de cafea ce combina in esenta un latte cu sirop de ciocolata. Iar noi avem in acest entremet atat cafea, cat si lapte si ciocolata, obtinand astfel un desert ce ne va duce cu gandul spre aceasta bautura mult iubita. De altfel, ce e interesant la mocha este cat de usor de personalizat este pentru gustul fiecaruia, cumva ca si un entremet! Si imi place tare mult treaba asta, caci similaritatile iti arata uneori ca este fix ce trebuie pentru a obtine un desert perfect!
Elementele acestui entremet sunt:
- blat madeleine cu cafea
- croustillant pralinat
- namelaka de ciocolata cu lapte si cafea
- caramel spumat
- mousse de ciocolata alba si cafea
- glazura oglinda cu cafea
Avem, asadar, sase elemente delicioase, perfect echilibrate, a caror element comun este cafeaua. Caci daca e un lucru pe care l-am invatat in timp cand vine vorba de a adauga cafea in deserturi, acela este ca aroma trebuie sa fie intensa, altfel se pierde foarte usor in totalitatea ingredientelor adaugate. Mai ales atunci cand alegem o cafea de calitate, cu arome interesante, ceea ce va si recomand de altfel. Caci in functie de cafeaua aleasa, veti obtine si notele finale ale acestui entremet.
Mocha Entremet
Entremet cu aroma intensa de cafea si note de vanilie, ciocolata cu lapte si caramel din plin!
Conținut curs
Introducere
Agenti de aromatizare – teorie
Despre Entremets – teorie
Gelatina – teorie
Echipamente si ustensile
Necesar ingrediente
Reteta completa