
Despre curs
Cofetaria romaneasca veche cuprinde o varietate de produse, dar doua dintre ele ies in evidenta: savarina si amandina. Cred ca fiecare dintre noi are cel putin o amintire vie legata de una dintre aceste prajituri! De altfel, e si greu sa le uiti, mai ales dintr-o vreme cand cofetaria arata complet diferit fata de acum.

Trebuie sa recunosc ca pentru mine, personal, savarina atinge o coarda sensibila intrucat mi-au placut dintotdeauna prajiturile mai putin ciocolatoase, adesea cu fructe. Insa am redescoperit, testand aceasta varianta de amandina, ca ador combinatia de ciocolata si rom brun cel putin la fel de mult cum ador siropul si frisca savarinei! Asa ca pot spune ca aceste doua retete, savarina si amandina, sunt prajituri pe sufletul meu, adaptate la gusturile actuale, cu aroma din plin, cu ingrediente veritabile, cu o textura mult imbunatatita si o cantitate de zahar redusa. Pentru ca oricat de mult ne placeau prajiturile de odinioara, gusturile actuale s-au schimbat si cofetaria este un domeniu in care ai cum si ai si de ce sa mergi inainte, sa modernizezi, sa aduci in actualitate, pastrand viu spiritul de odinioara prin gust in primul rand!

Savarina este prajitura lejera prin definitie – aluatul extra pufos, siropul super aromat, insertia fructata si motul de chantilly fac din aceasta prajitura o delicatesa care, desi simpla in ale sale elemente, are un gust complex. Amandina se afla la polul opus oarecum, fiind mai densa, cu arome mai intense, cu muuuulta ciocolata si rom veritabil, dar si cu note de coaja de lamaie. Este o prajitura dedicata ciocolatosilor, asta e clar! Exista in aceasta reteta de amandina ciocolata in fiecare strat al prajiturii, de la blat pana la glazura si asta o face absolut minunata! Ambele prajituri sunt deserturi pe care le-as manca oricand, oricat, nu doar in spiritul gustului de altadata, cat mai degraba in spiritul cofetariei actuale, mult modernizata, mult schimbata si imbunatatita!
Acest curs online cuprinde:
- retete de savarina si amandina (modernizate)
- filmare de peste 3 ore (in timp real, din doua unghiuri diferite – in cadrul filmarii veti putea urmari prepararea prajiturilor, dar si explicatii tehnice despre ingrediente, metode de preparare ori montaj)
- suport de curs scris ce contine retetele
- informatii si recomandari referitoare la ingrediente
Conținut curs
Savarina si amandina – retete video
Savarina si amandina – suport de curs scris
Informatii despre ustensilele necesare
Recomandari despre ingrediente
Savarina si amandina – video partea 1
01:23:24Savarina si amandina – video partea 2
01:21:58