Cupcakes, muffins si brioche – auzim tot mai des acesti termeni, dar stiti si care sunt diferentele dintre ele? Caci fiecare are propriile sale particularitati, nu doar ca aspect, cat si din punct de vedere al compozitiei.
Se pare ca cupcakes ar fi fost mentionate pentru prima oara intr-o carte de retete in 1828. Reprezentau un desert usor de facut la timpul respectiv pentru ca gospodinele nu aveau cuptoare atat de precise ca astazi si sa mentina o anumita temperatura era foarte greu. Asa ca aceste tortulete mici se pretau foarte bine acestui tip de copt intrucat datorita marimii lor se coaceau repede. In plus, tavile atunci erau facute dintr-un material greu care retinea temperatura, ceea ce facea coptul mult mai usor. In traducere mot-a-mot insa, cupcakes inseamna „tort in cana” si ne duce cu gandul la o prajitura ce se coace intr-o cana, in esenta un mini tort daca privim compozitia: blat si multa crema.
Termenul cel mai des intalnit la noi ar fi cel de briose. Insa in lumea dulce a cofetariei, briosa este un aluat frantuzesc indulcit (aluat dospit, deci cu drojdie), nicidecum un aluat cu praf de copt sau alte adaosuri precum fructe ori fulgi de ovaz sau faina integrala.
Muffins | Cupcakes | Brioche |
Muffins nu au glazura. | Cupcakes sunt glazurate cu ciocolata, frisca, crema de unt sau ganache ori alte creme ce permit aromatizarea si/sau colorarea usoara. | Brioche nu are glazura. |
Muffins sunt mai degraba mici painici rapide, dulci sau sarate. | Cupcakes sunt torturi in miniatura, mult mai dulci decat mufins, in general cu un aluat mai fin. Contin adesea unt sau o combinatie de unt cu grasimi vegetale. | Brioche este un aluat de tipul cozonacului, un aluat dospit indulcit si imbogatit cu unt in cantitate destul de mare. |
Muffins sunt facuti folosind metoda painii rapide – ingredientele umede se amesteca cu cele uscate. Nu este insa o regula batuta in cuie. | Cupcakes sunt adesea facute dupa metoda alifierii, adica untul este mixat bine cu zaharul pana devine cremos apoi se adauga restul ingredientelor in ordinea ceruta de reteta. Din nou, veti intalni si aici alte metode de realizare, dar predomina alifierea. | Brioche este un aluat dulce, bogat in oua si unt care necesita framantare si fermentatie/dospire. |
Aluatul pentru muffins este departe de a fi cremos. Dimpotriva, se recomanda ca aluatul sa nu fie mixat, ci pur si simplu amestecat rapid cu un tel sau o lingura doar cat sa incorporam ingredientele. | Aluatul cupcakes este fin, cremos, dulce, aromat cu vanilie, lamaie, portocala etc. Este un aluat bogat ce se vrea o baza excelenta pentru crema de mai tarziu. | Brioche este un aluat cu drojdie si necesita framantare. Gradul de hidratare difera de la reteta la reteta. Se folosesc arome precum vanilia, citricele, dar in principiu gustul final este o combinatie de ou, unt, arome si fermentatia drojdiei. |
Muffins pot fi dulci sau sarati si adesea contin ingrediente sanatoase, care aduc un aport de fibre, vitamine si minerale, precum seminte, fructe, nuci, alune si faina integrala. | Cupcakes sunt simple, aromate cu vanilie, lamaie, portocala iar daca se adauga fructe, acestea sunt adesea piure sau bucati. Se prefera fructele insa in crema sau in diferite insertii si mai putin in aluat. | Brioche contine adesea coaja de fructe confiate sau picaturi de ciocolata, insa cel mai adesea se face fara adaosuri de textura. |
Muffins pot avea adesea un topping crocant, uneori chiar sanatos precum seminte diverse. | Cupcakes nu au topping crocant. Ele sunt acoperite/decorate dupa coacere cu glazura/crema. | Brioche este uns cu ou batut inainte de coacere si adesea acoperit cu zahar granulat pentru a obtine o suprafata lucioasa, usor crocanta. |
Muffins sunt consumati adesea la micul dejun sau ca gustare sanatoasa. | Cupcakes sunt considerate deserturi si sunt servite ca atare, adesea inlocuind o felie de tort. | Brioche se consuma la micul dejun sau in alte momente ale zilei, inclusiv in sandvisuri sau alte preparate asemanatoare. |
Lasă un răspuns